Järvsö Sustainable Tourism Summit:
En katalysator för omställning
27-29 augusti
Se fram emot tre spännande dagar i natursköna Järvsö där utomhusaktiviteter kombineras med inspirerande talare, engagerande paneldiskussioner, spontana möten och nätverkande.
Program
Vi arbetar just nu med att färdigställa alla detaljer kring innehållet och kommer att publicera det inom kort. Så håll utkik!
Nedan hittar du det preliminära programmet för dagarna.

Dag 1
Onsdag 27 augusti
Incheckning
Järvsö Kyrka
16:00 – 17:00
Invigningsceremoni
(Ceremonin är även öppen för allmänheten)
Järvsö Kyrka
16:00 – 17:30
Delta i en storslagen invigningsceremoni i Sveriges största landsortskyrka – Järvsö Kyrka.
Medverkande:
- Jan Bonander
- Antjé Ackelén
- Linnea Van Wagenen
- Elin Kautsky
Partner: Ljusnans pastorat
Middag
Utvalda restauranger runt om i Järvsö
19:30 – framåt
Middag för föranmälda konferensdeltagare
Dag 2
Torsdag 28 augusti
Morgonyoga
Stenegård
Cecilia Gustafsson
08:20 – 08:40
Morgonyoga
Cecilia Gustafsson guidar oss genom mjuka och enkla yogarörelser för att väcka kroppen inför en spännande dag. Inget ombyte behövs och ingen föranmälan krävs.
Konferensprogram
Stenegård
09:00 – 09:20
Välkomsthälsning & Invigningstal: ”Drömmen om en framtid”
Talare: Antje Ackelén
Session 1 – Generation Hållbar
09:20 – 10:05
Vad vill framtidens unga ha ut av livet, arbetslivet och sin plats i världen?
Talare: Sofia Rasmussen
Generation Hållbar
Unga är inte bara framtidens arbetskraft – de är också morgondagens gäster, entreprenörer och samhällsbyggare. Deras värderingar formar de hållbara samhällena och resmönstren vi ser växa fram.
Vad drömmer de om? Vad söker de i ett arbete, en plats, en livsstil?
Vi dyker ner i insikter, aktuell forskning och ungas egna perspektiv – och diskuterar hur vi kan forma en attraktiv, inkluderande och hållbar besöksnäring som möter deras behov, värderingar och förväntningar.
Session 2 – Mellan Riktlinjer och Rötter
10:05 – 14:40 (inklusive fika och lunch)
Gemensam introduktion – därefter väljer du att deltaga på 2 av 3 fördjupningspass/breakouts. Sessionen avslutas med gemensam återkoppling från varje grupp.
Mer info om de olika breakout-grupperna kommer inom kort
I Fåtöljen
14:40 – 14:50
En spännande kortintervju om ett aktuellt ämne!
Partner: STF
I fåtöljen
Resor till och från upplevelsen står för den största andelen av turismnäringens klimatutsläpp. Att minska dessa utsläpp är därför en av de största hållbarhetsutmaningarna för sektorn. STF har tagit en ledande roll inom organiserat friluftsliv för att synliggöra och minska dessa utsläpp. På Järvsö Summit möter vi Sara – i fåtöljen – där hon delar med sig av insikter och praktiska tips.
Sara Berggren är projektledare för klimatfrågor på Svenska Turistföreningen (STF), med särskilt fokus på klimatsmart resande till friluftsaktiviteter och upplevelser. Hon har över 15 års erfarenhet av klimat- och hållbarhetsarbete, både nationellt och internationellt.
Session 3 – Naturen som Rättighet, Ansvar och Resurs
14:50 – 15:35
Hur får vi allt att hänga ihop?
Vi utforskar naturens roll i samhället som en självklar rättighet, ett gemensamt ansvar och en resurs att förvalta – både för nutid och framtid. Hur kan vi balansera dessa perspektiv för att nå verkligt hållbar utveckling?
Partners: Ox2, Storskifteslaget
Session 3
Naturen som rättighet, ansvar och resurs – hur får vi ihop det?
Tillgången till natur är en självklar del av nordisk identitet och en avgörande resurs för friluftsliv och turism. Men i takt med ökat tryck på leder, skogar och kustmiljöer ställs nya frågor om ansvar, finansiering och bevarande.
Hur hanterar vi naturturism i samspel med naturvård? Vad innebär det att skogen ska vara både industriell resurs, biologiskt värdefull livsmiljö och turistattraktion? Och vem betalar egentligen för att naturen ska vara tillgänglig, trygg och hållbar i längden?
Vi diskuterar allemansrättens framtid, nya finansieringslösningar och hur innovation och samverkan kan hjälpa oss att skapa balans mellan tillväxt, bevarande och tillgänglighet.
Session 4 – Upplevelser på Stenegård
15:35 – ca 17:00 (inklusive fikapaus)
Efter en dag inomhus får vi möjlighet att utforska Stenegårds hållbara utbud av aktiviteter.
Välj en av de aktiviteter som erbjuds – och upplev platsen med alla sinnen.
Session 4
Välkommen till Stenegårds örtagård. Under guidningen ges en överblick av de olika växterna, med fokus på hur de kan användas för välmående och hälsa, med inslag av botanisk kunskap. Det blir en inspirerande, sinnlig och lärorik stund i örtagården när den är i sin vackra sensommar skrud. Guidningen hålls av örtagårdsmästare Idun Hansen.
Historisk rundvandring på gården med Stenegårds guider
Följ med på en resa genom Stenegårds historia – från apotekarens vision om en läkande mönstergård till dagens älskade besöksmål och kulturcentrum.
Under denna utomhustur får du ta del av gårdens guldålder på 1800-talet, höra om platsens rika förflutna och lära känna de människor som levt och verkat här. Förbered dig på berättelser fyllda av sorg, humor och livskraft.
Dans med Mia Berndes – Rörelseglädje genom dans
Vi blandar enkla rörelser, pulshöjande övningar och koreografi – ingen tidigare erfarenhet behövs.
Dans har många positiva hälsoeffekter: den minskar stress, förbättrar minnet och ökar kreativiteten – bland mycket annat. Kom och upplev dansens glädje!
Rundtur i Köksträdgården med Ida Engvoll & Anders Hall
En inspirerande rundtur i ekologisk grönsaksodling där vi visar metoder för att uppnå hög kvalitet utan att kompromissa med respekten för naturen.
Vi diskuterar hållbara odlingstekniker som växtföljd, jordhälsa, gröngödsling, marktäckning, kompostering och mer. Du får även se redskap som bredgrep och såmaskin.
Vi reflekterar över betydelsen av att odla mat för resiliens och beredskap. Här får du ställa alla dina frågor – från jorden under fötterna till trädtopparna ovanför. Vi börjar därifrån.
Skogsbad, mindfulness och andningsövningar med Cecilia Gustafsson
Vi beger oss till en rogivande tallskog i närheten, där du får en introduktion till skogsbad och enkla, grundande andningstekniker som du kan ta med dig hem.
Detta är en tillgänglig och effektiv metod för att aktivera det parasympatiska nervsystemet – den del av nervsystemet som står för vila och återhämtning, vilket är viktigt i dagens ofta stressande tillvaro.
Ha på dig kläder som passar för att sitta eller ligga på en filt (som vi tillhandahåller) på marken.
Gemensam middag i Ers Anders Lada
18:45 –
Vi beger oss till Ers Anders Lada för att njuta av en helkväll tillsammans i det vackra hälsingska landskapet.
Kvällen bjuder på härlig musik och underhållning, mingel och en specialkomponerad trerättersmiddag tillagad av våra skickliga lokala samarbetspartners Nära Pära och Brolins Gastronomi. Det kan bli en sen kväll!
Partner: Hälsingebröllop
Dag 3
Plats: Stenegård
Morgonyoga
Stenegård
07:50 – 08:10
Konferensprogram
08:30 – 08:40
Inledning / Reflektioner från föregående dag
Session 5 – Turismen som landsbygdens motor
Men vem bestämmer – och vem betalar?
08:40 – 10:25
- Behovet av balans mellan stad och land
- Att dela notan – turistskatter och andra vägar till hållbar platsfinansiering
Session 5
Turismen skapar liv och möjligheter – men också ett behov av investeringar i infrastruktur, miljö och gästvänlighet. Vem ska stå för kostnaderna för att bevara och utveckla en destinations attraktionskraft? Turistskatter diskuteras alltmer som en möjlig lösning, men väcker både hopp och oro. Kan sådana skatter bidra till långsiktig platsutveckling – eller riskerar de att hämma småföretag och konkurrenskraft? Vilka andra lösningar för samfinansiering kan finnas där offentlig sektor, näringsliv och lokalsamhälle delar på ansvaret?Vi lyfter konkreta exempel och reflekterar kring hur vi tillsammans kan säkra framtidens destinationer – attraktiva, hållbara och fungerande.
Balans mellan stad och land – en nödvändighet
Turismen är en avgörande kraft för attraktionskraft, sysselsättning och framtidstro i många landsbygdsområden. Samtidigt uppstår utmaningar där offentligt ansvar och företagsdrivna initiativ möts. Platsutveckling hamnar ofta i ett ingenmansland där resurser, roller och mandat är otydliga. Hur påverkas möjligheterna till turismutveckling av regleringar och beslut som tas i storstäder?
Varför är skatterna ofta högre i glesbygd – trots att städerna är beroende av de resurser och upplevelser som landsbygden erbjuder? Och hur skapar vi förutsättningar som får unga att vilja bo, arbeta och driva företag utanför storstadsregionerna? Vi diskuterar framtidens landsbygdspolitik, behovet av balans mellan stad och land – och hur vi tillsammans kan skapa en hållbar, rättvis och långsiktig utveckling där turismen är en möjliggörare, inte en börda.
10:30 – 11:00 – Svensk fika
I Fåtöljen
11:00 – 11:10
En spännande kortintervju om ett aktuellt ämne!
Keynote Speaker
11:10 – 11:50
(Huvudtalare annonseras inom kort)
Avslutning och reflektioner kring dagarna
11:50 – 12:25
LUNCH
12:25 – 13:30
Mer information om innehåll och titlar för sessionerna uppdateras inom kort.